اگر میخواهید تیپ شخصیتی خود را بدانید با ما همراه باشد
اگر میخواهید با انواع تیپهای شخصیتی آشنا شوید، تا پایان مقاله همراه ما باشید. بدون شک تاکنون از خود پرسیدهاید که تیپ شخصیتی من چیست؟ برای پاسخ به این سوال، شما میتوانید از انواع آزمون های در دسترس و آنلاین کمک بگیرید و با تیپ شخصیتی خود بیشتر آشنا شوید. تیپ های شخصیتی به انواع تیپ های MBTI ، هارتمن، چهارگانهی دیسک، A و B و اریکفروم تقسیم میشوند. شخصیت های mbti به انواع تیپ شخصیتی ENFJ، ENFP، ESFJ، ESFP، INFJ، INFP، INTJ، INTP، ISFJ، ISFP، ISTJ، ISTP، ESTJ، ENTJ، ENTP و ESTP قابل تقسیم است که هر شخصیت دارای رفتار، احساسات و واکنش های متفاوتی هستند.
انواع تیپ شخصیتی در روانشناسی
تیپ های شخصیتی مختلفی وجود دارد که میتوانید با بررسی آنها، بیشتر خود را بشناسید و مهارت ارتباطی خوبی با دیگران برقرار کنید. در بین این آزمون ها گاهی شما انحصارا به یکی از این گروه ها تعلق دارید مانند تست تیپ شناسی MBTI و گاهی شخصیت شما یک چیز میانه بین گروه های تعریف شده است مانند تیپ های شخصیتی A و B .
تحلیل تیپ های شخصیتی MBTI
تیپهای شخصیتی MBTI (مدل شاخص نوع مایرز-بریگز) یک ابزار روانشناختی است که برای شناسایی تفاوتهای فردی در نحوهی تفکر، احساس، تصمیمگیری و تعامل با دنیای اطراف طراحی شده است. این مدل شامل 16 تیپ شخصیتی مختلف است که هر یک با ترکیب چهار بُعد اصلی از ویژگیهای فردی ایجاد میشود:
تیپ شخصیتی پیش قدم یا ENFJ: برون گرا – شهود ی – احساسی – قضاوتی
این افراد به راحتی میتوانند احساسات و عقایدشان را بروز دهند و برون گرا هستند و بسیار پرانرژی و احساسی هستند که بر اساس چیزهایی که میبینند، دیگران را قضاوت میکنند. آن ها شهود ی هستند و علاقه زیادی به کشف چیزهای جدید دارند. افراد این گروه برخلاف شخصیت قوی و قهرمانانه که دارند، گاهی بسیار آسیب پذیر میشوند. حدود 2% افراد جامعه در این دسته هستند.
تیپ شخصیتی پیکارگر یا ENFP: برون گرا – شهود ی – احساسی – ادراکی
بدون شک خلاقترین شخصیت افراد ENFP هستند. این افراد با دقت به جزئیات درک بالایی پیدا میکنند و یا کشف حقیقت و بهرهگیری از احساسات خود، سعی در افزایش دانش و خلق آثار جدید دارند. 5 تا 7 درصد افراد جامعه جزو این دسته هستند.
تیپ شخصیتی سفیر یا ESFJ: برون گرا – حسی – احساسی – قضاوتی
این افراد به وفاداری و صداقت بالا شهرت دارند. یکی از بهترین شخصیت ها به عنوان دوست شما افراد ESFJ هستند که به راحتی احساسات خودشان را بیان میکنند و در مورد مشکلات شما به راحتی صحبت می کنند و شما را قضاوت درست می کنند تا به درستی در مسیر قدم بردارید.
تیپ شخصیتی سرگرم کننده یا ESFP: برون گرا – حسی – احساسی – ادراکی
یکی از تیپ های پرانرژی این تیپ اشخاص هستند. این افراد به راحتی در جمع سخن می گویند و درمورد مسائل مختلف نظر میدهند. صحبت با این افراد بسیار سرگرم کننده است. این افراد سخنران های خوبی هستند که میتوانند نظر مردم را به خود جلب کنند.
تیپ شخصیتی مشاور یا INFJ: درون گرا – شهود ی – احساسی – قضاوتی
این تیپ های شخصیتی جمعیت کمی از جامعه که حدود یک درصد هستند را به خود اختصاص دادهاند. این افراد بسیار خلاق و مبتکر هستند. از مهمترین افراد دارای این شخصیت می توان به تیلور سوئیفت خوانندهی بزرگ آمریکایی و پیتر گابریل موسیقیدان انگلیسی اشاره کرد.
تیپ شخصیتی واسطه گر INFP: درون گرا – شهود ی – احساسی – ادراکی
این تیپ از افراد شامل افراد متفکر و باهوش است. معمولا آنها بسیار درون گرا هستند و علاقه زیادی به تحلیل دارند. افراد واسطه گر 4 درصد جمعیت دنیا را شامل میشوند که از این دسته میتوان به افراد معروفی مانند ویلیام شکسپیر و ادگار آلن پو اشاره کرد که از نویسندگان مشهور آمریکایی هستند.
تیپ شخصیتی یا روشنفکر INTJ: درون گرا – شهود ی – منطقی – قضاوتی
در جمعیت 2 درصدی این تیپ شخصیتی، باهوشترین و منطقیترین افراد قرار دارند که با تکیه بر دانش خود، به کشف میپردازند. از افراد مشهور این تیپ، جان اف کندی است.
تیپ شخصیتی یا متفکر INTP: درون گرا – شهود ی – منطقی – ادراکی
این تیپ شخصیتی که 4% از جمعیت را به خود اختصاص داده، شامل سختکوش ترین و باهوشترین افراد است که علاقه شدیدی به علم دارند. این افراد درون گرا همواره در پی کشف حقیقت منطقی هستند. از مشهورترین افراد این دسته از تیپها آلبرت انیشتین است.
تیپ شخصیتی حامی یا ISFJ: درون گرا – حسی – احساسی- قضاوتی
این دسته از افراد بسیار درون گرا هستند و علاقه زیادی به کمک کردن دارند. شما میتوانید آن ها را در زمان مشکلات زندگی به راحتی بیابید. آن ها با احساس کامل به حرف های شما گوش میدهند و منطقیترین راه را پیشنهاد میدهند.
تیپ شخصیتی ماجراجو یا ISFP: درون گرا – حسی – احساسی – ادراکی
عمیق ترین حس کنجکاوی برای این تیپ شخصیتی است. این افراد از حواس حسی خود بسیار کمک میگیرند و سعی میکنند درک جامعی از اتفاقات افتاده داشته باشند. این دسته از افراد علاوه بر درون گرا بودنشان، همواره در پی کشف و جست و جو هستند. آن ها بسیار باهوش هستند.
تیپ شخصیتی بازپرس ISTJ: درون گرا – حسی – منطقی – قضاوتی
این دسته از تیپ ها جمعیت 13% را به خود اختصاص داده اند و افرادی بسیار منطقی هستند که علاقه زیادی به پرس و جو درباره ی مسائل دارند. آن ها به جزییات دقت می کنند و با توجه به آن چیزی که دریافت می کنند، قضاوت می کنند.
تیپ شخصیتی چیره دست یا ISTP: درون گرا – حسی – منطقی – ادراکی
تیپ شخصیتی چیره دست مجموعه ای از افراد درون گرا را شامل می شود که در زمینه کاری خود بسیار موفق هستند. آن ها افراد منطقی هستند که می توانند جریان پیش رو خود را به خوبی تحلیل کنند و به راحتی از پس امور خود بر می آیند.
تیپ شخصیتی مجری یا ESTJ: برون گرا – حسی – منطقی– قضاوتی
تیپ شخصیتی مجری، از منظم و منطقی ترین افراد جامعه تشکیل شده است. این افراد بسیار برون گرا هستند و به راحتی نظر خود را بیان می کنند. این دسته از افراد 7% جمعیت را به خود اختصاص داده اند.
تیپ شخصیتی فرمانده یا ENTJ: برون گرا – شهود ی – منطقی – قضاوتی
بهترین رهبران و مدیران در این گروه قرار دارند. آن ها شخصیتی بسیار منطقی دارند و بنابر چیزهایی که می دانند و معتبر هستند، قضاوت می کنند. گاهی این افراد بسیار تک رو هستند و فقط به نظر خود اهمیت می دهند و دیگران را نادیده میگیرند.
تیپ شخصیتی مبلغ یا ENTP: برون گرا – شهود ی – منطقی – ادراکی
تیپ شخصیتی مبلغ شامل جسور و نترس ترین افراد است. این گروه از افراد به راحتی موضوعات را کند و کاو می کنند تا به حقیقت برسند. آن ها بسیار برون گرا هستند و از بیان نظرشان در جمع واهمه ندارند.
تیپ شخصیتی کار آفرین یا ESTP: برون گرا – حسی – منطقی – ادراکی
خلاق ترین افراد در جامعه، تیپ شخصیتی کار آفرین هستند. آن ها دید بسیار منطقی به مسائل مختلف علی الخصوص مسائل مالی دارند و به راحتی میتوانند مسائل را درک و تحلیل کنند. آن ها بهترین کار آفرینان و سهام داران هستند.
تیپ های شخصیتی هارتمن
مدل تیپهای شخصیتی هارتمن (که به نام “هارتمن 4 تیپ شخصیتی” هم شناخته میشود) یک ابزار ساده و عملی برای شناخت شخصیت افراد است که به تحلیل رفتارهای فردی کمک میکند. این مدل توسط دکتر تئو هارتمن توسعه داده شد و شخصیتها را به ۴ گروه اصلی تقسیم میکند:
تیپ شخصیتی قرمز
بهترین موقعیت برای افراد قرمز، مدیریت است. این افراد فوق العاده با مسئولیت و با اراده هستند و می توانند به خوبی از پس مشکلات برآیند. افرادی با تیپ شخصیتی قرمز گاهی نقش حمایتگر دارند و مردم به راحتی می توانند به آن ها اعتماد کنند. قرمزها بسیار مستقل هستند و همواره سعی می کنند بدون کمک دیگران تمام مشکلات خود را حل کنند. در کنار شخصیت عالی این افراد، آن ها به راحتی عصبانی می شوند و گاهی ممکن است شما را نادیده بگیرند.
تیپ شخصیتی آبی
بدون شک دقیق ترین افراد در جامعه افرادی با تیپ شخصیتی آبی هستند. این افراد به شدت به جزئیات اتفاق افتاده دقت می کنند و بسیار به نظم و ترتیب اهمیت می دهند. این افراد معمولا ریاضی خیلی خوبی دارند زیرا به نکات بسیار دقت می کنند. آبی ها هیچگاه آدم های عجولی نیستند و برای تک تک لحظه های خود برنامه ریزی دارند. این افراد مدیرهای خوبی خواهند شد. یکی از مشکلات این تیپ شخصیتی کمال گرا بودن افراطی برخی از آن ها است. متاسفانه کمال گرای افراطی، آن ها را از برنامه های روزمره شان عقب می اندازد زیرا می خواهند بدون هیچ نقضی و در بالاترین کیفیت، کارهای خود را ارائه دهند.
تیپ شخصیتی سفید
سفید ها افرادی بسیار مهربان هستند که همواره در اجرای عملکرد ها یشان ملاحظه ی دیگران را دارند. این افراد شخصیتی بسیار آرام و صلح طلب دارند و ترجیح می دهند با مدارا مسائل مختلف را حل و فصل کنند. مهربانی بیش از حد این افراد و ترجیح دادن دیگران به خود، گاهی اعتماد به نفس آن ها را به شدت پایین می آورد. متاسفانه این افراد تلاش ها و دستاوردهای دیگران را از تلاش ها و دستاوردهای خود بسیار با ارزش تر می بینند و عزت نفسی کم تری دارند. علی رغم شخصیت بسیار آرامی که این افراد دارند، آن ها می توانند در رسیدن به اهدافشان بسیار سرسخت باشند.
تیپ شخصیتی زرد
زرد ها افرادی بسیار مشتاق و پرانرژی هستند. شما در کنار آن ها اصلا حس خستگی و یکنواختی ندارید. زرد ها بسیار خوش بین هستند و اعتماد به نفس بالایی دارند. این افراد علاقه زیادی برای داوطلب شدن برای امور مختلف دارند. یکی از بارزترین ویژگی این افراد این است که زمانی که با شما اعتماد می کنند و شما اعتماد او را خراب می کنید، برای همیشه شما را کنار می گذارند. این افراد گاهی در کنار مسئولیتی که قبول می کنند، به پیامدهای آن فکر نمی کنند و بسیار به خود باور دارند.
تیپ های شخصیتی چهارگانه دیسک
مدل دیسک (DISC) یکی از شناختهشدهترین ابزارهای روانشناسی برای تحلیل شخصیت است که توسط ویلیام مارستون در دهه ۱۹۲۰ ایجاد شد. این مدل، افراد را بر اساس چهار ویژگی اصلی به چهار تیپ شخصیتی تقسیم میکند: Dominance (D)، Influence (I)، Steadiness (S) و Conscientiousness (C). هر کدام از این تیپها ویژگیهای خاص خود را دارند که به تعاملات فردی و شغلی کمک میکند.
تیپ شخصیتی تسلط گرا (D)
این افراد در تصمیمات زندگی خود بسیار مصمم هستند و تحت هر شرایطی روحیه خود را حفظ می کنند. افراد تسلط گرا اعتماد به نفس بالایی دارند و نظر منفی دیگران آن ها را از مسیر اصلی خود دور نمی کند. افراد سلطه گرا شخصیت برون گرایی دارند و به راحتی آن چیزی که در ذهن دارند را بروز میدهند و نگران قضاوت دیگران نیز نیستند. این افراد معمولا بار استرس بالایی را تحمل می کنند و مردم نمی توانند به راحتی بر روی این افراد اثر بگذارند. گاهی این افراد برای پیشبرد اهدافشان، تصمیم های ناگهانی می گیرند و دیگران ممکن است به ناچار وارد چالش آن ها شوند.
تیپ شخصیتی با نفوذ (I)
به اصطلاح عامیانه، این افراد مهره ی مار دارند و به راحتی می توانند خود را از موقعیت های ناگوار پیش آمده رها کنند. این افراد بهترین گزینه برای سخنرانی ها هستند زیرا به خوبی می توانند نظر مردم را به خود جلب کنند. افراد با نفوذ بسیار برون گرا هستند و به راحتی احساسات خود را با دیگران در میان می گذارند. این افراد معمولا اعتماد به نفس بالایی دارند و به راحتی تاثیر نمی پذیرند. افراد با نفوذ بسیار به روز هستند و اطلاعات عمومی و علمی بالایی دارند. این تیپ شخصیتی معمولا در یک جمع به خوبی می درخشند و همواره حرف های مستند ی برای ارائه دارند.
تیپ شخصیتی با ثبات (S)
این افراد معمولا شخصیتی ترکیبی دارند و به راحتی می توانند موقعیت های مختلف را کنترل کنند. افراد با شخصیتی با ثبات علاوه بر آرامشی که در لحظه دارند می توانند به سرعت اوضاع را پیش ببرند. ویژگی دیگر این افراد ممانعت از هرگونه بحث، درگیری و آشوب است. صبر بالای این افراد میتواند اوضاع را به نفع آنان برگرداند. این افراد بهترین گزینه برای ازدواج هستند زیرا به خوبی می توانند اوضاع را کنترل کنند و از ایجاد موقعیت های تنش زا فاصله بگیرند. گاهی این افراد دچار سازگاری های بیش از حد می شوند و ممکن است آن ها هرگز از منطقه ی امن خود خارج نشوند.
تیپ شخصیتی وظیفه شناس (C)
این افراد بهترین گزینه برای برقراری نظم و انضباط هستند. افراد وظیفه شناس منطق و مسئولیت خود را بالاترین اولویت در زندگی خود می بینند و هیچگاه به آن خیانت نمی کنند. بهترین مشاغل برای این دسته از افراد پلیس ها، قاضی ها و شغل های مشابه آن ها هستند. این افراد معمولا به جزییات بسیار دقت می کنند تا بتوانند بهترین تصمیم را بگیرند. آنها بسیار عادل، منظم و متفکر هستند تا در قضاوت دیگران دچار اشتباه نشوند. آن ها بسیار درون گرا هستند و به خوبی می توانند موقعیت ها را تجزیه و تحلیل کنند و به آن مشرف شوند. گاهی این افراد دچار استرس بالایی می شوند زیرا انتظارات بقیه از آن ها بسیار بالا است.
تیپ های شخصیتی A و B
مدل تیپهای شخصیتی A و B یکی از مفاهیم روانشناسی است که به تحلیل نحوهی برخورد افراد با استرس، رقابت، و مدیریت زمان میپردازد. این مدل ابتدا توسط فرودنبرگ (Friedman) و روزمن (Rosenman) در دهه 1950 معرفی شد و به طور عمده در زمینهی تحلیل رفتارهای مرتبط با سلامت، بهویژه خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی، مورد مطالعه قرار گرفته است. این مدل از دو تیپ شخصیتی اصلی تشکیل شده است: تیپ A و تیپ B.
تیپ شخصیتی A
افراد دارای تیپ شخصیتی A افرادی کمال گرا و بسیار دقیق می باشند. این افراد بسیار سخت کوش هستند و برای رسیدن به موفقیت بسیار تلاش میکنند ولی زمانی که با شکست مواجه می شوند، تحمل آن را ندارند و بسیار به هم می ریزند. افراد A با حضور کوچکترین ناملایمات نیز به هم می ریزند و تحمل به هم خوردن برنامه را ندارند. خوشحالی آن ها در گرو پیروزی ها یی است که بدست می آورند در نتیجه بسیار استرس و نگرانی دارند. این افراد ترجیح می دهند رهبری کنند تا اینکه رهبری شوند زیرا فکر می کنند به اندازه ی کافی مسئولیت پذیر هستند که بتوانند کارهای بزرگ را رهبری کنند.
تیپ شخصیتی B
به طور کلی افراد گروه B افرادی هستند که در نقطه ی مقابل افراد A قرار می گیرند. این افراد به راحتی رهبری می شوند و با حضور ناملایمات و شکست ها، دست و پای خود را گم نمی کنند و آرامش بیشتری دارند. ب ها افرادی بسیار آرام هستند و برنامه ریزی های زندگی و کاری خود را در منطقی ترین حالت می چینند و زمانی که دچار مشکل شدند، به دنبال یافتن راه حل و ادامه دادن مسیر هستند.
افراد A و B همواره در کنار یکدیگر حضور دارند ولی غالب افراد جامعه معمولا چیزی بین این دو گروه است که گاهی می توانند به خوبی همه چیز را کنترل کنند و گاهی نیز دست و پای خود را گم می کنند و کنترل مسیر را از دست می دهند.
تیپ های شخصیتی اریک فروم
اریک فروم، روانکاو و جامعهشناس برجسته، به جای تمرکز بر ساختارهای روانی مثل «نهاد»، «من» و «فرامن» فروید، به تحلیل شخصیتها از منظر جامعهشناسی و نیازهای اساسی انسان پرداخت. او در کتاب «فرار از آزادی» و دیگر آثار خود، انواع متفاوتی از شخصیتها را در فرهنگهای مختلف توصیف کرده است. به طور کلی، فروم چندین تیپ شخصیتی را معرفی کرده است که برخی از آنها عبارتند از:
شخصیت پذیرا
افراد با شخصیت پذیرا، افرادی وابسته هستند که بسیار به دیگران تکیه می کنند. این افراد معمولا کارهای خود را با همکاری دیگران انجام می دهند و از استقلال دوری می جویند. این افراد اعتماد به نفس کافی برای مواجه شدند با مشکلات را ندارند و فکر می کنند به تنهایی نمی توانند در برابر ناملایمات ایستادگی کنند. علاوه بر حل مشکلات، این افراد دارای شادی وابسته نیز هستند و توانایی خوشحال نگه داشتن خود را به تنهایی ندارند. شخصیت های پذیرا حتی در انجام راحت ترین مسائل نیز نظر دیگران را بر خود ترجیح می دهند تا حدی که اگر با این اشخاص به رستوران بروید، ترجیح می دهند به جای آنکه غذای مورد علاقه خود را سفارش دهند و از آن لذت ببرند، با شما همراه شوند و غذای مشابه غذایی که شما سفارش می دهید، سفارش دهند.
شخصیت استثمارگر
این افراد بسیار سیاستمدار هستند و با توجه به شرایطی که در آن حضور دارند، تصمیم می گیرند. شخصیت استثمارگر ممکن است در ظاهر خود را سلطه گر نشان ندهد ولی زمانی که لازم باشد، خود را اولویت قرار داده و حتی می تواند به راحتی دروغ بگویند تا منافع خود به خطر نیفتد. این افراد اعتقاد دارند، تحت هر شرایطی باید حق خود را بگیرند و هیچگاه شکست نخوردند. افرادی که شخصیت استثمارگر دارند اعتماد به نفس بسیار بالایی دارند و معمولا انتقاد دیگران را قبول نمی کنند.
شخصیت احتکار کننده
وقتی درباره ی شخصیت افراد محتکر صحبت می کنیم، منظور ما تنها مسائل مربوط به پول نمی باشد. شخصیت احتکار کننده هر چیزی را که داشته باشد، احتکار میکند که می تواند شامل پول، موقعیت، اعتماد و هر چیز دیگر باشد. این افراد معمولا به شرایط افراد دیگر توجهی نمی کنند. متاسفانه این افراد برای آنکه به چیزی که می خواهند برسند و بتوانند رفتار خود را منظم کنند، گاهی به دیگران آسیب می زنند و با حرف ها یشان آن ها را ناراحت می کنند. خوشحالی و امنیت این دسته افراد در گرو پیروزی ها یی است که کسب می کنند. این ویژگی رفتاری گاهی آن ها را تنها می کند و دوستان آن ها را به حداقل می رساند.
شخصیت بازاریاب
افرادی با تیپ شخصیتی بازاریاب همانطور که از اسمش مشخص است، افرادی هستند که بسیار حسابگر هستند. این افراد معمولا برای تمامی مراحل زندگی و موقعیت هایی که در آن قرار خواهند گرفت، برنامه ریزی دارند. این افراد بسیار نکته بین هستند و از تمامی موقعیت های خوبی که بدست میآورند نهایت استفاده را می کنند تا چیزی را از دست ندهند. شخصیت بازاریاب بسیار به روز هستند و همواره با تحلیل های جامعه پیش می روند تا در گذشته نمانند. این افراد بهترین گزینه برای میریت های مالی هستند زیرا به راحتی می توانند جامعه را آنالیز کرده و بهترین راه حل را ارائه دهند.
شخصیت مولد
شخصیت مولد از موثرترین شخصیت ها برای افراد جامعه هستند. این افراد علاوه بر آنکه شخصیت منفعت طلب ندارند، می توانند تولید کننده انرژی مثبت برای تمام افرادی باشند که با آن ها در تماس هستند. این افراد می توانند از بدترین و منفی ترین اتفاقات، بهترین و مثبت ترین خروجی را بسازند و با دید جدیدی به آنچه که وجود دارد، بپردازند. افراد با شخصیت مولد، بهترین دوست، همکار و یا حتی همسر می باشند که شما به راحتی می توانید به آن ها تکیه کنید. این افراد در دنیای کاری عملکرد فوق العاده ای دارند، آن ها می توانند انواع ناملایمات به وجود آمده را به راحتی کنترل کنند و اوضاع را به حالت اولیه بر گردانند.
دیدگاهتان را بنویسید