اصول برنامه ریزی روزانه و منظم برای دستیابی به نتیجه دلخواه
اگر شما هم در برنامهریزی روزانهی خود دچار مشکل شدهاید، این مقاله برای شما است. بدون شک همهی ما از اهمیت داشتن برنامه در زندگی خود مطلع هستیم. بدون داشتن یک برنامهی هماهنگ و منسجم، موفقیت حاصل نمیشود. احتمالا شما بارها و بارها سعی در نوشتن یک برنامه جامع برای اهداف خود داشتهاید که نتایج مختلفی را نیز دربرداشته است.
اگر شما با وجود موفقیت در برنامهی خود، مجددا شروع به نوشتن برنامهی جدیدی کردهاید، شما اصول برنامهریزی را رعایت نکردهاید. برای حرکت در مسیر موفقیت، شما باید در ابتدا اصول برنامهریزی روزانه را یاد بگیرید زیرا زمانی که شما در برنامههای روزانهی خود موفق نشوید، نمیتوانید به اهداف بلند مدت خود دست یابید.
اهمیت برنامه ریزی روزانه
همهی اتفاقات جهان، حول نظم و مقررات خاصی میچرخند که بدون رعایت آنها شما قطعا از مسیر خارج خواهید شد. قبل از شروع شما باید اصول و مراحل برنامهریزی را فرا گیرید، آنگاه متوجه خواهید شد که برنامه شما علاوه بر نظم، بسیار سرعت خواهد یافت و همین مسئله باعث تعادل روحی شما خواهد شد و شما با اعتماد به نفس بیشتری حرکت خواهید کرد.
چطور برنامه ریزی را به عادت تبدیل کنیم؟
سن، موقعیت، مسئولیت و مقدار زمانی که دارید، در برنامهریزی شما موثر است پس از همین الان شروع کنید. پیروی از قوانین و مقررات کار راحتی نیست ولی زمانی که شما در مسیر حرکت کردید، به نظم آن عادت خواهید کرد. برای هماهنگ شدن با برنامه و عادت کردن به اصول آن، تنها راه استمرار است.
راههای زیادی وجود دارد که باعث وفاداری شما به برنامه خواهد شد ولی هیچکدام به اندازهی استمرار نتیجه نخواهد داد. اگر به زندگی افراد موفق نیز نگاهی بیندازیم، به راحتی میتوانیم نظم و استمرار را در زندگی آنها بیابیم.
تکنیک و اصول برنامه ریزی
با توجه به آنکه انجام هرکاری اصول خاص خود را دارد، برای داشتن یک برنامه موفق و منسجم، شما باید به یک سری از اصول پایبند باشید تا به نتیجهی دلخواه برسید:
• بیان هدف
بدون داشتن هدف، برنامهریزی بیارزش است. برای اینکار در ابتدا بر روی کاغذ اهداف خود را واضح بنویسید. نوشتن اهداف بر روی کاغذ به شما اعتماد به نفس میدهد برای همین بهتر است حتما آنها را ذکر کنید. شما باید هدفهای خود را به ترتیب زمان و موقعیتی که در آن قرار دارید، بنویسید تا طبق زمانبندی منطقی پیش بروید.
• اولویت بندی
اگر شما هم اهداف کوتاه مدت و بلند مدت مختلفی دارید، باید به ترتیب اهمیت آنها را طبقهبندی کنید. با این کار شما در پخش زمان دچار مشکل نخواهید شد و هر قسمت از برنامهی خود را در بازهی زمانی مشخص شده انجام خواهید داد.
اگر اهداف شما شامل چند هدف کوتاه و یک هدف بلند مدت است، سعی کنید زمان بیشتری را برای اهداف کوتاه مدت خود در نظر بگیرید و آنها را طبق اهمیتی که دارند، انجام دهید و در کنار آنها زمان کمتری برای اهداف بلند مدت خود در نظر بگیرید تا از ادامهی آن دلسرد نشوید.
• حذف عوامل بازدارنده
به طور طبیعی همیشه عوامل بازدارنده وجود خواهند داشت. این عوامل ممکن است افراد اطراف شما یا مسئولیتهای مازاد در زندگی شما باشند. سعی کنید با افرادی که بر همزنندهی آرامش شما هستند، رابطه نداشته باشید زیرا مهمترین افکار را از سه تا پنج نفر افراد مهم اطرافتان دریافت میکنید.
زمانی که شما در حال حرکت در مسیر درست برنامه خود هستید و مقابل این عوامل هستید، دو راه دارید؛ اگر میتوانید باید آنها را به طور کامل حذف کنید، اگر هم قدرت حذف آنها را ندارید، برنامهی خود را باید طوری بچینید که کمترین تلاقی را با آنها داشته باشید. سعی کنید زمانی که در بخشهای اصلی برنامه خود هستید، از لحاظ روحی خود را از بند تمامی فاکتورهای برهمزننده جدا کنید و فقط بر روی کارتان تمرکز کنید.
• استفاده از عوامل تشویق کننده
مهمترین انگیزه برای حرکت در مسیری که تعیین کردید، استمرار و قدرت شما است و در مرحلهی دوم افراد و عواملی هستند که قدرت شما را افزایش میدهند. این عوامل میتوانند به صورتهای مختلفی باشند؛ آنها میتوانند دوستان نزدیک, خانواده، کتاب، کار هنری و یا حتی موسیقی خاصی باشند که شما به آن علاقهمند هستید. سعی کنید زمان مناسبی را برای این بخش در برنامهی زندگی خود بگنجانید. عوامل تشویق کننده شما میتوانند مسیر را بسیار لذت بخش کنند و اعتماد به نفس شما را افزایش دهند.
• برنامهریزی فارغ از اغراق
یکی از بزرگترین مشکلاتی که بسیاری از افراد در برنامهریزی خود دارند، تهیهی یک برنامهی اغراق آمیز است. اینکه شما سعی دارید طبق برنامه و در مسیر درست پیش بروید، بسیار عالی است ولی زمانی که شما فکر کنید برنامه نوشتن به تنهایی معجزه میکند و شما میتوانید به سرعت تمام کارهای خود را تمام کنید، ممکن است شما را دلسرد کند و شما مجبور باشید بارها و بارها برنامه را تکرار کنید و در نتیجه بازدهی مناسب را بدست نیاورید. سعی کنید دید منطقی به زمانبندی داشته باشید و برنامه خود را اصولی تنظیم کنید زیرا شما یک انسان هستید نه یک ربات.
• توجه به وضع سلامت
زمانی شما میتوانید موفق شوید که در برنامهی اصولی و منطقی خود پیش بروید ولی بدون داشتن جسم سالم، اینکار تقریبا غیر ممکن است. متاسفانه بسیاری از افراد از تاثیر جسم سالم بر برنامههای خود غافل هستند.
زمانی را به یاد بیاورید که در امتحانات یا پروژهها هستید، بدون وقفه درس خواندن و تلاش کردن بدون داشتن برنامهی غذایی سالم و منظم، شما تمرکز لازم را نخواهید داشت و ممکن است در کارهایی که در آنها بسیار ماهر بودهاید نیز شکست بخورید و نتیجهی دلخواه را کسب نکنید. زمانی که شما برنامهریزی میکنید، این برنامه معمولا از صبح آغاز میشود و شما باید از همان ابتدا به وضع جسمی و سلامت خود توجه کنید.
• کمال گرا نبودن
یکی از بدترین آسیبهایی که افراد کمال گرا با آن مواجه میشوند، کمبود زمان است. افراد کمالگرا سطح توقع بالایی از تواناییهای خود دارند و میخواهند بهترین خود باشند. تلاش زیاد برای دستیابی به موفقیت خیلی فوقالعاده است ولی زمانی که این سطح توقع بسیار بالا باشد، شما قطعا شکست خواهید خورد.
شما باید بدانید که همواره همه چیز در چارچوب نخواهد بود و گاهی اوقات لازم است منعطف باشید و با ناملایمات سازگار شوید.
• اختصاص دادن زمان مازاد
زمانی که شما اهداف و مسئولیتهای خود را مشخص کردید، بسیار ضروری است تا زمانی را برای حوادث ناگهانی یا کمبود زمان در نظر بگیرید. سعی کنید زمانبندی منطقی داشته باشید و همواره زمان بیشتری برای فعالیتهای خود در نظر بگیرید.
علاوه بر زمان مازاد روزانه، به صورت دورهای مانند هفتگی یا ماهیانه، زمانی را برای مرور آنچه که انجام دادهاید در نظر بگیرید. این زمان ممکن است برای جمعبندی دروس، مرور پروژه و هر برنامهی دیگری باشد.
از زمان استراحت و تفریح خود نیز غافل نشوید زیرا لازمهی پیروزی داشتن روحیهی بالا است و زمانی که شما تجدید قوا میکنید، با قدرت و تمرکز بیشتری شروع خواهید کرد.
• بررسی بازده
انجام کارها طبق برنامه، استمرار و تکرار همیشه کافی نیست، شما باید نتایج برنامهریزی خود را بررسی کنید که آیا طبق برنامهای که داشتهاید، توانستهاید موفق شوید یا خیر؟ شما میتوانید برای بررسی بازدهی برنامهی خود یک محدودهی زمانی مشخص کنید تا توانایی و مدیریت زمانی خود را بررسی کنید. درصد موفقیت شما در دورهی اول، بسیار مهم است زیرا تعیین کننندهی کیفیت کار شما خواهد بود.
• تجدید نظر
تجدید نظر در برنامهریزی خود به معنای شکست شما در برنامه نیست. عوامل زیادی وجود دارد که باعث تجدید نظر در برنامهی مشخص شده خواهد شد. اگر شما درصد موفقیت پایینی کسب کردهاید، قطعا باید برنامهی خود را از نو بنویسید اما قبل از انجام هر کاری باید عوامل موثر در کاهش موفقیت خود را شناسایی کنید تا بتوانید موفقیت خود را افزایش دهید.
زمانی که برنامه شما فشرده باشد، نیاز است از نو شروع کنید. برنامهی فشرده و سنگین بدتر از شروع کارهای بدون برنامهریزی است زیرا زمانی که شما در تنگنا زمان قرار بگیرید، به احتمال زیاد کیفیت کارهای شما پایین خواهد آمد و نتیجه مطلوب نخواهد شد.
جمع بندی
مهمترین عامل دستیابی به موفقیت داشتن یک برنامهی منطقی و به دور از از هرگونه بزرگ نمایی در آن است. همهی ما به داشتن این برنامه اعتقاد داریم و عدهی زیادی برای داشتن یک برنامهی هدفمند تلاش میکنند ولی فقط عدهی کمی از آنها طبق اصول منطقی آن پیش میروند.
زمانی که شما شروع به نوشتن برنامه میکنید باید در ابتدا اهداف خود را مشخص کنید و آنها را اولویت بندی کنید تا مطابق با زمانبندی که دارید پیش بروید.
در راستای یک برنامهی عالی شما باید به وضعیت تغذیه و سلامت خود دقت کنید تا در آرامش کامل و تمرکز کافی تلاش کنید. از تاثیر عوامل مختلفی که تشویق کننده یا بازدارندهی شما از برنامه خواهند شد غافل نشوید و آنها را مدیریت کنید.
به یاد داشته باشید که ممکن است برنامهی شما با شکست مواجه شود، دلسرد نشوید و دوباره بررسی کنید تا عوامل شکست را پیدا کنید و در جهت رفع آنها تلاش کنید. داشتن برنامه بسیار عالی است ولی زمانی که شما توقع بیش از حدی از تواناییهای خود داشته باشید یا به شدت کمالگرا باشید، تعداد شکستهای شما افزایش خواهد یافت. در نتیجه سعی کنید یک دید منطقی از زمان، بحران و تواناییهای خود داشته باشید.
دیدگاهتان را بنویسید