افسردگی زمستانی
افسردگی زمستانی چیست؟ اگر شما هم میخواهید با آن بیشتر آشنا شوید، تا پایان مقاله همراه ما باشید. اافراد مختلف در برابر تغییرات جوی که با تغییر فصلها اتفاق میافتد، واکنشهای مختلفی دارند. حتما تاکنون بارها شنیدهاید که برخی عاشق برف و برخی عاشق باران هستند، در مقابل، افرادی نیز وجود دارند که از این تغییرات دلخوشی ندارند و حتی گاهی باعث میشوند، رفتارهای متفاوتی داشته باشند. افسردگی زمستانی یکی از رایجترین اتفاقاتی است که برای این دسته از افراد اتفاق میافتد.
افسردگی زمستانی چیست
برخلاف تصور عمومی که پاییز فصل غم و افسردگی است، باید بیان کرد برخی افراد نسبت به فصل زمستان دارای چنین احساسی هستند و دچار افسردگی زمستانی میشوند. البته شروع علائم ممکن است از فصل پاییز آغاز شود و تا پایان فصل زمستان باقی بماند. در افراد مختلف ممکن است زمان متفاوتی داشته باشد ولی به طور کلی شما را بیحال و کم انرژی نشان میدهد.
علائم افسردگی زمستانی
قبل از اطمینان از ابتلا به علائم افسردگی، در ابتدا باید نشانههای افسردگی زمستانی را به خوبی بشناسیم:
- اختلال خواب: از ابتداییترین نشانههای این افسردگی، عدم داشتن خواب منظم است. تا زمانی که ذهن آرام نباشد، اختلال خواب وجود دارد. سعی کنید برنامهی منظمی برای خواب در نظر بگیرید و به آن پایبند باشید. استفاده نکردن از گوشی موبایل میتواند بسیار کمک کننده باشد.
- ناامیدی: احساس پوچ و بی ارزش بودن از دیگر علائم آن است. شما حتی اگر فردی مستقل و موفق هم باشید، ممکن است با این حس که کافی نیستید مواجه شوید و این نیاز را در خود ببینید که باید بسیار بیشتر پیشرفت کنید. نگران نباشید، شما به آرامش نیاز دارید و این آرامش را میتوانید به راحتی درون خود بیابید.
- از دیگر علائم افسردگی زمستانی
- عدم تمرکز: از دیگر علائم افسردگی زمستانی، عدم تمرکز است. ممکن است بارها برای شما اتفاق افتاده باشد که تمرکز کافی برای انجام کار خود را نداشته باشید، جای نگرانی نیست زیرا این مشکل مقطعی است و شما فقط نیاز دارید به هیچ چیز جز وظیفهی زمان حال خود تمرکز نکنید.
- عدم اشتهای کافی: سلامتی شما در گرو مواد غذایی است که شما در طول روز مصرف میکنید ولی زمانی که از لحاظ روحی دچار ناراحتی یا آشفتگی هستید، این اختلال به طور مستقیم بر روی اشتهای شما اثر میگذارد و ممکن است برای مدتی اشتهای کافی نداشته باشید و حتی به مرور دچار کاهش وزن شوید. بهترین کاری که شما میتوانید انجام دهید، استفاده از مواد غذایی سالم است.
- پرخوری افراطی: برعکس افرادی که دچار کاهش وزن میشوند، برخی افراد در این دوران به شدت اشتهایشان افزایش مییابد و حتی ممکن است دچار افزایش وزن نیز شوند. اگر در این مرحله قرار گرفتید، سعی کنید از غذاهای ناسالم پرهیز کنید و مقدار غذای دریافتی بدنتان را کنترل کنید.
علت ابتلا به افسردگی زمستانی
ابتلا به افسردگی به دلایل مختلفی به وجود میآید که اکثر آنها ریشه در تغییرات جوی دارند، از مهمترین عوامل آن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- روشنایی روز: بدن به طور ناخودآگاه با شرایط محیطی خود را هماهنگ میکند اما زمانی که شما بعد از گذراندن زمانهای طولانی در روشنایی روز، به فصل زمستان و کوتاه شدن روز نزدیک میشوید، ممکن است مدت زمانی لازم داشته باشید تا خود را با آن شرایط تطبیق دهید. این شرایط ممکن است به صورت بیقراری ناشی از اختلال خواب بروز کند.
- اختلالات هورمونی: ملاتونین یکی از مهمترین هورمونها برای تنظیم خواب و آرامش بدن است. زمانی که هورمونهای شما در پاسخ به سازگاری مقدار روشنایی در روز دچار اختلال شوند، میتوانند بر روی خلق و خوی شما اثر بگذارند.
- بیماریهای خاص: بعضی از بیماریها به طور مستقیم بر بروز برخی بیماریهای روحی اثر میگذارند. برای مثال افرادی که دچار اختلالات دو قطبی هستند، بیشتر از دیگران به افسردگی زمستانی دچار میشوند. حتی ممکن است این افراد در فصلهای تابستان و پاییز نیز دچار افسردگی شوند.
- ویتامینها: همهی ما از تاثیرات ویتامینها بر سلامت جسمی و روحی مطلع هستیم. یکی از مهمترین ویتامینها برای بدن، ویتامین دی است که ما مقدار زیادی از آن را از نور خورشید دریافت میکنیم. زمانی که فصول سرد از راه برسند و مقدار نور خورشید کمتری در دسترس باشد، به طور مستقیم بر روی مقدار ویتامین دریافتی ما اثر میگذارد و سطح آن را در بدن کاهش میدهد. ویتامین دی با تولید سروتونین به طور مستقیم بر روی خلق و خو اثر میگذارد. بهترین راه در این مدت، استفاده از ویتامینهای دی زیر نظر پزشک است.
عوارض افسردگی زمستانی
- بداخلاقی: در این دوران به علت عوامل مختلفی مانند نور، ویتامینها و عوامل دیگر، ممکن است خلق و خوی شما تغییر پیدا کند و مقداری عصبی باشید.
- کناره گیری از کارهای اجتماعی: هریک از افراد نقشهای مختلفی در این جامعه دارند، از محصلین تا کارمندان تمام وقت، زمانی که شما دچار این اختلال میشوید، معمولا از شرکت در وظایف گروهی و فعالیتهای روزمرهی خود کناره گیری میکنید. حتی ممکن است در فعالیتهای معمولی در خانه نیز شرکت نکنید.
- انزوا: گوشهگیری از رایجترین عادات این افراد است. مخفی کردن خود از دیگران و تمایل به ساکت بودن از رایجترین علائم افسردگی در این دوران میباشد.
- تغییر عادات غذایی: افراد این گروه به صورتهای مختلفی دچار آن میشوند. گروهی از افراد به غذاهای ناسالم روی میآورند و نسبت به رژیم غذایی سالم بیتفاوت میشوند. گروه دوم افرادی هستند که در خوردن غذا افراط و تفریط میکنند. یا به شدت مقدار غذای دریافتی خود را افزایش میدهند و یا آنقدر کاهش میدهند که دچار بی حالی، ضعف و کاهش انرژی میشوند.
روش تشخیص افسردگی زمستانی
- بیاشتهایی، انزوا، حس پوچی برای مدت زمان طولانی مهمترین عوامل هستند. احساسات بد یا ناراحتی و عوامل مشابه ممکن است برای همهی ما اتفاق بیفتد، ولی زمانی که دلیل خاصی در زندگی ما وجود نداشته باشد و یا آنکه زمان این دوره طولانی شود، باید آن را جدی بگیرید.
- آزمایشات کلینیکی میتوانند در این زمینه بسیار کمک کننده باشند. پزشک مربوطه میتواند برای شما تستهای مختلفی مانند اندازهگیری برخی از هورمونها را در بدن تجویز کند تا از سلامت جسمی شما مطمئن شود.
- تستهای روانشناسی از دیگر راههای تشخیص است که میتواند شما را از گمراهی نجات دهد. برای اینکار لازم است با پزشک روانشناس مشورت کنید تا بر اساس علائم و عملکرد شما، مورد حمایت قرار بگیرید.
درمان افسردگی زمستانی
- خود باوری: مهمترین راه درمان افسردگی زمستانی تمرکز بر روی سلامتی بدن، مانند ورزش و تغذیهی خوب است. شما دارای اراده و قدرت تصمیم گیری هستید پس به راحتی میتوانید از پس مشکلات برآیید. بهتر است این کار را با فعالیتهای سبکتر مانند ورزشهای کوتاه و داشتن یک برنامهی غذایی سالم شروع کنید و سعی کنید در طول مسیر به آن پایبند بمانید. تا زمانی که شما به خودتان کمک نکنید، هیچ کس نمیتواند بر شما اثر بگذارد، در نتیجه باید خود را باور کنید.
- افزایش ارتباطات: از دیگر راههای درمان افسردگی زمستانی افزایش ارتباطات است. بدون شک یکی از باارزشترین داراییهای افراد داشتن خانواده و دوستان خوب است. سعی کنید ارتباطات خود را از سر بگیرید. زمان بیشتری را با خانواده بگذرانید. داشتن یک برنامه زمانی منظم برای دیدن دوستان میتواند بسیار کمک کننده باشد. شما نباید از تاثیر محیط غافل بمانید. بهتر است در این زمان با افرادی که آرامش شما را به هم میزنند، ارتباطی نداشته باشید تا خود را مجددا ریکاوری کنید.
- سرگرم باشید: در زمان خارج از فعالیتهای درسی یا کاری خود، سعی کنید از یک برنامهی مفید پیروی کنید. بیکار نباشید و خود را سرگرم کارهای شادی بخش و مفید کنید. از تاثیر موسیقی خوب نیز غافل نشوید.
- میتوانید از روانشناس کمک بگیرید. زمانی که احساس کردید به کمک فرد جدیدی نیاز دارید تا با او صحبت کنید تا سبک شوید، بهترین انتخاب برای شما یک روانشناس خوب است. از اینکه احساسات خود را بیان میکنید احساس بدی نداشته باشید. راحت باشید و سعی کنید خود واقعیتان باشید.
- طبیعت گردی: شاید بسیار کلیشهای باشد ولی هنوز هم یک راه عالی برای خلاص شدن از افکار مزاحم و احساس بد در مورد خودتان، طبیعت گردی میباشد. زمانی که شما در یک محیط پاکیزه و زیبا پیادهروی میکنید، به راحتی میتوانید افکار خود را مدیریت کنید و حس خوبی دربارهی خودتان داشته باشید.
جمع بندی
برخلاف برخی از افراد که عاشق برف و باران هستند، عدهای نسبت به این فصول، حساسیتهای مختلفی نشان میدهند. افسردگی زمستانی یکی از پیامدهای منفی برای این افراد است. احساس پوچی، غم، انزا و حتی نمود رفتارهای بد غذایی از آشکارترین علائم برای این افراد محسوب میشود. افرادی که در این مرحله هستند، لازم است در برابر این چالش، سبک زندگی خود را تغییر دهند تا بتوانند از این مرحله عبور کنند. داشتن هدف، برنامهی غذایی سالم، ورزش و رسیدگی به خود از مهمترین کارهایی است که لازم است برای تغییر وضعیت خود انجام دهید. مشورت با روانشناس نیز میتواند بسیار کمک کننده باشد. سعی کنید در این مرحله از زندگی خود تنها نباشید و با بهترین و شادترین دوستان خود معاشرت کنید. در کنار عوامل کمک کنندهی بسیاری که وجود دارد، مهمترین فاکتور پیروزی شما و ذهنتان هستید، خود را باور داشته باشید تا بتوانید به خوبی از پس مشکلات به وجود آمده برآیید. تا زمانی که شما نتوانید ذهن خود را پذیرای تغییرات مثبت کنید، دیگران نمیتوانند بر روی شما تاثیر بگذارند. در نتیجه همه چیز را از خودتان شروع کنید.
دیدگاهتان را بنویسید