افسردگی ماژور: علائم، دلایل و درمان مؤثر آن
در علم روانشناسی افسردگی نوعی اختلال روانی است که باعث احساس غم و اندوه مداوم و همچنین از دست دادن علاقه در فرد مبتلا میشود. اختلال افسردگی عمده، افسردگی ماژور یا افسردگی اساسی نیز نامهای دیگر این بیماری هستند که بر روی تفکر، رفتار و احساس فرد اثر گذاشته، انواع مشکلات جسمی و عاطفی را به وجود آورده و باعث اختلال در فعالیتهای روزانه میشوند و حتی ممکن است زندگی را برای فرد مبتلا بیارزش نمایند. با توجه به اینکه افسردگی ماژور میتواند باعث گوشهگیری یا پرخاشگری شود و فعالیتهای روزانه فرد را مختل میکند، ما در این مطلب تصمیم گرفتیم به بررسی این اختلال، دلایل، عوارض، انواع افسردگی ماژور و همچنین روشهای درمان آن بپردازیم، پس اگر میخواهید در مورد این بیماری اطلاعات بیشتری به دست آورید، با ما همراه باشید.
با افسردگی ماژور، دلایل، عوامل بروز و علائم آن بیشتر آشنا شوید
شروع افسردگی ماژور یا اساسی معمولاً از سن 20 تا 30 سالگی بوده، اما میتواند در هر سنی رخ دهد. این اختلال در زنان بیشتر رایج است و عوامل مختلفی باعث بروز آن شود. یکی از مهمترین دلایل افسردگی ماژور این است که شما درگیر مشکلات ناخواسته در زندگیتان شوید. افرادی که توانایی تحمل مشکلات را ندارند، ممکن است بهمرور درگیر افسردگی اساسی شوند. زمینههای ژنتیکی و ارثی هم از دیگر دلایل بروز این اختلال در افراد هستند. مثلاً افرادی که با والدین افسرده زندگی میکنند، احتمال بروز افسردگی در آنها بیشتر است. همچنین، تغییرات هورمونی نیز بهویژه در زنان از دلایل اصلی افسردگی ماژور است. یکی از نمونههای بارز این مسئله، افسردگی پس از زایمان است که میتواند علائم شدیدتری در فرد ایجاد کند. این اختلال معمولاً پس از تولد فرزند رخ داده و ممکن است فرد را با مشکلات روانی جدی روبرو کند. علاوه بر این، دوره یائسگی یکی از دورههای حساس برای خانمها به شمار میآید که باعث میشود، هورمونها در شرایط نامناسبی قرار بگیرند. در این شرایط، برای پیشگیری از اختلال افسردگی عمده بهتر است فرد با یک مشاور خوب در ارتباط باشد. بارداری و زایمان هم از دیگر مواردی هستند که به دلیل بروز تغییرات هورمونی علائم افسردگی ماژور را تشدید میکنند. گاهی اوقات این تغییرات هورمونی به قدری قوی است که باعث احساس پوچی در فرد شده و مهمترین عامل افسردگی محسوب میشود. به طور کلی عوامل خطر افسردگی ماژور شامل موارد زیر میشود:
- سابقه خانوادگی
- بیماریهای مزمن مثل سکه مغزی، سرطان یا بیماری قلبی
- سوء مصرف الکل یا داروهای غیرقانونی
- وقایع آسیبزا یا استرسزا مثل از دست دادن یا فوت افراد نزدیک، مشکلات مالی یا داشتن یک رابطه ناموفق
- وجود ویژگیهای شخصیتی خاص مثل بدبینی، خود انتقادی، اعتماد به نفس پایین یا وابستگی بیش از حد در فرد
- و…
برای اینکه اختلال افسردگی اساسی در فرد مبتلا تشخیص داده شود، علائم این بیماری باید روی عملکرد او تأثیر بگذارد و دو هفته یا بیشتر طول بکشد. رایجترین علائم افسردگی ماژور عبارت است از:
- خستگی و کمبود انرژی
- احساس غم، ناامیدی یا پوچی
- علاقه نداشتن به فعالیتهایی که فرد در گذشته از انجام آنها لذت میبرده است.
- کاهش وزن، کاهش اشتها یا برعکس افزایش وزن و میل زیاد به خوردن غذا
- تحریکپذیری یا طغیان خشم حتی با بروز مسائل کوچک
- اضطراب یا بیقراری
- احساس گناه و بیارزش بودن
- و…
علائم اختلال افسردگی عمده به وضوح باعث مختل شدن امور روزمره زندگی مثل کار، مدرسه و موقعیتهای اجتماعی میشود و بر روی خلقوخو، رفتار و عملکردهای مختلف جسمی نظیر تغذیه و خواب اثر میگذارد. ترک تحصیل، استعفا از شغل، تمایل به خودکشی، روی آوردن به مصرف مواد مخدر، الکل یا حتی درگیری با افراد دیگر از جمله عوارض افسردگی ماژور هستند که لازم است برای جلوگیری از بروز آنها در فرد، هنگام مشاهده نشانههای بیماری، به دنبال روشهای درمان افسردگی باشید و به روانپزشک مراجعه کنید.
انواع مختلف افسردگی ماژور که بهتر است بدانید
علائم افسردگی ماژور در افراد متفاوت است؛ بنابراین برای مشخص شدن نوع افسردگی، پزشک معالج ممکن است یک یا چند ویژگی را در نظر بگیرید. در خصوص انواع افسردگی ماژور لازم است با ویژگیهایی که در ادامه آنها را برایتان بازگو میکنیم، آشنا شوید که عبارتاند از:
- افسردگی که با ناراحتی اضطرابآور همراه باشد.
- افسردگی که با ویژگیهای مختلط همراه باشد.
- افسردگی که با ویژگیهای مالیخولیایی همراه باشد.
- افسردگی که همراه با ویژگیهای نامتعارف باشد.
- افسردگی که با ویژگیهای روانپریشی همراه است.
- افسردگی که با ویژگیهای کاتاتونیا همراه است.
- افسردگی که با الگوی فصلی همراه است.
- افسردگی پس از زایمان که طی دوره حاملگی تا 4 هفته بعد از زایمان در فرد شروع میشود.
با استفاده از کدام روشها میتوان افسردگی ماژور را درمان کرد؟
خوشبختانه درمان اختلال افسردگی ماژور امکانپذیر بوده و با توجه به شدت علائم این بیماری ممکن است فرد مبتلا به رواندرمانی یا دارودرمانی نیاز داشته باشد. دارودرمانی به وسیله روانپزشک صورت گرفته و معمولاً درمان با تجویز قرصهای ضدافسردگی و داروهای دیگر شروع میشود. رواندرمانی نیز باید توسط روانشناس یا روانکاو انجام شود تا با تشخیص ریشه بیماری، علائم افسردگی ماژور رفع گردد. تشخیص و درمان اختلال افسردگی ماژور به کمک معاینات جسمانی، ارزیابی روانپزشکی، تستهای آزمایشگاهی و بررسی علائم افسردگی صورت میگیرد. علاوه بر این، ممکن است در برخی از موارد برای درمان فرد مبتلا به اختلال افسردگی از ترکیب هر دو روش؛ یعنی دارودرمانی و رواندرمانی استفاده گردد. لازم به ذکر است که شما میتوانید در کنار مصرف دارو و رفتن به جلسات رواندرمانی، با ایجاد تغییرات کوچک در سبک زندگی خود، عوارض افسردگی ماژور را کاهش داده و به بهبود علائم آن کمک کنید. به عنوان مثال، خوردن غذاهای حاوی اسید چرب امگا 3، مصرف مواد غذایی حاوی منیزیم مثل آجیل و ماست یا مصرف غذاهای حاوی ویتامین B مثل لوبیا و غلات کامل.
کلام آخر
با توجه به مطالب بیان شده در خصوص افسردگی ماژور: علائم، دلایل و درمان مؤثر آن، میتوان بیان نمود که اختلال افسردگی اساسی در بین انواع افسردگی بیشترین نرخ ابتلا را داشته که با دورههای متغیر عودکننده بیماری شناخته میشود و فقدان لذت یا خلقوخوی منفی از جمله اصلیترین دلایل افسردگی ماژور هستند. با این وجود، اگر علائم افسردگی ماژور را در خود احساس میکنید یا نگران بروز عوامل خطر افسردگی ماژور در یکی از اعضای خانوادهتان هستید، میتوانید با بهترین متخصصان سلامت کلینیک ما تماس بگیرید.
دیدگاهتان را بنویسید