نشانی: تهران ، ولنجک میدان دانشجو، بلوار دانشجو، بالاتر از دانشگاه شهید بهشتی ساختمان جنب شیرینی لادن پلاک 12 طبقه سوم واحد 3

شماره تماس : 26802246 021

خودآگاهی چیست؟

خودآگاهی چیست؟ چگونه مهارت خود آگاهی را کسب کنیم ؟

خودآگاهی ،مهارتی ضروری برای زندگی

مهارت خودآگاهی چیست؟

خودآگاهی چیست؟ خودآگاهی درک و دانشی‌ست که هر فرد از خودش دارد و همچنین یکی از عواملی که باعث می‌شود انسان زندگی خوب و موفقی داشته باشد، شناختن خود است. شناخت و داشتن درک بهتری از خصوصیات اخلاقی و رفتاری فرد از خود، باعث می‌شود شخص احساس خوبی به خودش داشته باشد و از هر آن چه که هست راضی و شاد باشد.

 این مهارت به فرد کمک می‌کند تا درک بهتری نسبت به خصوصیات، نیازها، خواسته‌ها، اهداف، نقاط ضعف و قوت، ارزش، هویت و احساسات خود داشته باشد. از سوی دیگر بسیاری از تعرضات درونی، ترس‌ها، اضطراب‌ها و افکار منفی ناشی از نداشتن خودآگاهی‌ست.

همانطور که گفتیم، درک و آگاهی هر فرد از خودش تعریف خود‌آگاهی‌ست. در واقع تصویری واضح و شفاف از ارزش‌ها، نگرش‌ها، نیازها، اهداف و اولویت‌هاست. بنابرین خودآگاهی اطلاع داشتن از حس‌های ورودی و عواطف خودمان است. این مفهوم بسیار نزدیک به مفهوم خودشناسی‌ست با این تفاوت که خودآگاهی به دانستن افکار و احساسات بر می‌گردد و خودشناسی به دانستن دلیل این افکار و احساسات اشاره دارد. مطالعات انجام شده ثابت می‌کند که ضعف در خودآگاهی با بسیاری از بیماری‌ها و آسیب‌های روانی اجتماعی همراه است.

از شایع‌ترین مشکلات روانی و اجتماعی که مرتبط با خودآگاهی‌ست می‌توان به افسردگی، احساس حقارت، اعتماد به نفس پایین و مشکلات ارتباطی اشاره کرد. از این رو کسب مهارت خودآگاهی برای پیشگیری از انواع مشکلات فوق بسیار مهم است. همچنین خودآگاهی یکی از مهارت‌های اساسی برای پرورش تاب‌آوری به حساب می‌آید. افرادی که از خودآگاهی بالایی برخوردار بوده و خودشان را به خوبی می‌شناسند معمولاً دارای ویژگی‌های مشترکی هستند که در زیر به چند مورد اشاره شده است.

ویژگی های مشترکی که افرادی که خودآگاهی دارند :

در جواب این سوال که خودآگاهی چیست؟ ابتدا از خود بپرسید که آیا شما از این ویژگی‌ها برخوردار هستید؟

  • خصوصیات مثبت، توانایی و استعدادهای خود را می‌شناسند و به آن‌ها افتخار می‌کنند.
  • خصوصیات منفی و نقاط ضعف خود را می‌شناسند، می‌پذیرند و در جهت اصلاح آن‌ها تلاش می‌کنند.
  • موفقیت‌ها و شکست‌های خود را می‌شناسند، به موفقیت‌هایشان افتخار می‌کنند و از شکست‌هایشان درس می‌گیرند.
  • به خود و دیگران احترام می‌گذارند.
  • برای رسیدن به اهداف خود تلاش می‌کنند .
  • مسئولیت اعمال و رفتار خود را می‌پذیرند .

فهرست مطالبی که در این مقاله می خونید

خودآگاهی چیست؟

اهمیت مهارت خودآگاهی

با استفاده از مهارت خودآگاهی می‌توانید احساسات خود را شناسایی کنید، از آن‌ها آگاه شده و این احساسات را کنترل کنید. ناتوانی در کنترل احساسات می‌تواند به بزهکاری، اعتیاد، خشونت، درگیری و بد رفتاری با دیگران منجر شود. علاوه بر این، می‌توانید بر نقاط ضعف و قوت خود آگاه شده و با تکیه بر نقاط قوت، نقاط ضعف خود را کاهش دهید.

 آگاهی از نقاط ضعف باعث می‌شود که فرد با استفاده از این آگاهی بتواند تسلط بیشتری بر خود داشته باشد. از سوی دیگر، خودآگاهی کمک می‌کند از نیازهای خود آگاه شوید و از مسیرهای سالم به رفع نیازهای خود بپردازید. با شناخت این نیازها می‌توانید راه و روش بهتری برای مقابله با نیازهای خود بیابید.

در ارتباط با اهمیت مهارت خودآگاهی، لازم است بدانید با برخورداری از این مهارت می‌توانید از ملاک‌های ارزشمندتان آگاه شده و ارزش خود را در زندگی بیابید. به این ترتیب، از دنبال کردن ارزش‌های کاذب خودداری کرده و با رضایت و آرامش بیشتری زندگی خود را پیش ببرید و فرایند هویت‌یابی خود را به طور سالمی به انجام برسانید. دست‌یابی و کسب یک هویت سالم باعث می‌شود زندگی بزرگ‌سالی بر پایه‌های قوی و محکمی بنا شود.

همچنین، می‌توانید اهداف واقع بینانه‌ای برای زندگی خود تعیین کنید و به این ترتیب از دنبال کردن اهداف بسیار ایده‌آل، تخیلی و کمال‌گرایانه دوری کنید. تنظیم اهداف غیرواقع‌بینانه باعث بزهکاری، ناکامی، خشم، خودکشی و بی‌بندوباری می‌شود.

خودآگاهی چیست؟

انواع خودآگاهی

انواع خودآگاهی چیست؟ موارد زیر را با هم بررسی کنیم:

 

خود فیزیکی

خود فیزیکی به تصوری که هر کس از ظاهر خود دارد اطلاق می‌‌شود. فرد ممکن است بر اثر عدم درک صحیح از تصویر واقعی بدن خود دچار بدریخت انگاری شود. همین عدم درک واقعیت، فرد را به سمت عمل ‌های جراحی زیبایی می‌کشاند.

خود جنسیتی

به برداشتی که هر فرد از تمایلات و هویت جنسی خود دارد خود جنسیتی گفته می‌‌شود. اگر این برداشت با واقعیت منطبق نباشد، فرد دچار تعارض در هویت جنسی می‌‌شود.

خود تاریک

 این بخش دربرگیرنده اسرار درونی فرد است، همان چیزهایی که دوست ندارد دیگران راجع به او بدانند و برای پنهان کردنشان وقت و انرژی زیادی را صرف می‌‌کند.

خود واقعی

درونی‌ترین بخش وجود انسان خود واقعی‌ست. هر کسی برای شناخت خود واقعی نیاز به کاوش و تفکر دارد.

خود معنوی

این خود به باورهای معنوی فرد ارتباط دارد و تصویری‌ست که شخص از اعتقاداتش دارد. شکاف در خود معنوی باعث تعارضات شدید درونی می‌‌شود، به طوری‌ که شخص مدام با خودش بر سر ارزش‌هایش در جنگ است.

خود آرمانی

خود آرمانی همان خودی‌ست که فرد خواهان رسیدن به آن است. تصویری مطلوب که شخص در ذهن خود می‌سازد و دوست دارد که آن باشد.

 

خود اجتماعی

این نوع از آگاهی به تصویری که فرد از جایگاه اجتماعی خود دارد بر می‌گردد. در آخر اگر از مهارت خودآگاهی برخوردار هستید به این معنی‌ست که درک دقیقی از شخصیت، نقاط قوت و ضعف خود و همچنین افکار و احساساتتان دارید. در این صورت، بهتر می‌توانید دیگران را درک کرده و روابط بهتری با آن‌ها داشته باشید.

مزایای خودآگاهی چیست؟

 

انسان موجودی پیچیده است، به همین دلیل برای آگاهی بیشتر از خود باید زمینه‌های زیادی را درک کند. زمینه‌های اصلی خودآگاهی شامل ویژگی‌های شخصیتی، ارزش‌های شخصی، عادات، نیازهای روانشناختی، احساسات و عواطف است.مزایای خودآگاهی چیست؟

شخصیت

ما به طور معمول شخصیت، ارزش‌‌ها و نیازهای خود را بر اساس آن‌چه در مورد خود می‌‌آموزیم، تغییر نمی‌دهیم. درک درست از شخصیت خود می‌تواند به ما کمک کند، موقعیت‌‌هایی را پیدا کنیم که در آن‌ها امکان رشد خواهیم داشت. خودآگاهی و شناخت شخصیت به ما کمک می‌کند، تا از قرار گرفتن در موقعیت‌‌هایی که استرس بیش از حد را در آن تجربه می‌کنیم، پیشگیری کنیم

به‌عنوان مثال، اگر شما فردی کاملاً درون‌گرا هستید، احتمالاً فشار بیشتری در موقعیت فروش نسبت به یک فرد کاملاً برون‌گرا تجربه خواهید کرد. خودشناسی و شناخت صحیح شخصیت در تحلیل تصمیمات این چنینی به شما کمک می‌‌کند.

ارزش شخصیتی

هنگام بحث از خودآگاهی، مهم است که هر یک از ما ارزش‌‌های شخصی خود را بدانیم و بر آن‌ها تمرکز کنیم. به‌عنوان مثال، اگر اولویت اول شما حضور در کنار فرزندان خود باشد، فراموش کردن کارهای روزمره به خاطر این اولویت بسیار آسان است. در طول روز کاری، مشکلات و فرصت‌‌های زیادی به وجود می‌‌آیند و ممکن است لیست کارهایی که باید انجام دهیم، به راحتی از زمان در نظر گرفته شده فراتر بروند و همین امر موجب استرس ما شود.

خودآگاهی، باعث می‌‌شود تا روی ارزش‌‌های خود متمرکز شویم، مهم‌ترین آن ها را بیابیم، اولویت‌بندی کنیم و در صورت از دست دادن زمان برای وظایف با اولویت پایین، کمتر نگران شویم.

عادت‌ها

عادت‌‌های ما رفتارهایی هستند که به طور معمول و غالباً به صورت خودکار تکرار می‌کنیم. اگر چه ما دوست داریم عادت‌‌هایی را داشته باشیم که به ما در تعامل موثر با دیگران کمک کنند، اما احتمالاً می‌‌توانیم حداقل یکی از عادت‌‌هایمان را که باعث کاهش اثربخشی ما در ارتباط با دیگران می‌‌شود را شناسایی کنیم. خودشناسی مهم‌ترین قدمی‌ست که به ما در این مورد کمک می‌‌کند.

 به عنوان مثال، اگر شما مدیری هستید که هرگز قبل از تصمیم‌گیری با کارمندان خود مشورت نمی‌‌کنید، این عادت ممکن است در توانایی شما برای ایجاد تعهد در کارکنان خود تداخل ایجاد کند. اگر شما از این عادت‌‌های درونی خود اطلاع  داشته باشید، راحت‌تر می‌توانید بر آن‌ها غلبه کنید و این یکی دیگر از تاثیرات مهم خودآگاهی‌ست.

احساسات و عواطف

خودآگاهیِ احساسی اخیرا به یکی از موضوعات داغ تبدیل شده است، زیرا این یکی از پنج وجه هوش هیجانی‌ست. خودآگاهی احساسی به درک احساسات خود، علت ایجاد آن‌ها و چگونگی تأثیر آن‌ها بر افکار و اعمال فرد گفته می‌ شود. اگر زمانی از انجام کار خود احساس هیجان داشتید و اکنون این احساس را ندارید شاید از خود پرسیده باشید که آیا می‌تواند دوباره آن شور و هیجان را در خود ایجاد کرد؟ خودآگاهی احساسی به شما در این زمینه پاسخ می‌دهد.

 در واقع پاسخ به این سوال، به درک فرآیندهای داخلی مرتبط با هیجان‌زدگی مربوط می‌شود. شخصی که از شناخت عاطفی بالایی برخوردار است، تجربیات عاطفی را به خوبی درک می‌کند و در نتیجه کنترل بیشتری بر آن‌ها دارد.

نیازهای روانشناختی

مزلو و محققان دیگر نیازهای روانشناختی مختلفی را شناسایی کرده‌اند که رفتارهای ما مانند نیاز به عزت، محبت، تعلق، موفقیت، تحقق خود، قدرت و کنترل را پیش می‌برند. یکی از مزایای فهمیدن این که خودآگاهی چیست؟ عوامل تاثیرگذاری‌ست که بر رفتارهای بین فردی ما تاثیر می‌‌گذارند. به‌عنوان مثال، بیشتر ما احتمالاً افرادی را می‌‌شناسیم که گرایش زیادی به ترفیع رتبه دارند. آن‌ها جذب مشاغل با شرایط بهتر می‌‌شوند و به دنبال موقعیت‌‌های بالا در سازمان خود هستند.

 چنین افرادی چیزهایی را می‌‌خواهند که نماد جایگاهشان باشد و اصرار دارند که به آن‌ها احترام گذاشته شود و همچنین امتیازاتی را می‌خواهند که افراد سطح پایین‌تر نمی‌‌توانند داشته باشند. بعضی اوقات این افراد برای چیزهایی که دیگران نتیجه آن‌ها را غیر قابل تحقق می‌‌دانند،

مثل یک دفتر کار بزرگ‌تر، می‌‌جنگند. خودآگاهی نسبت به نیازها باعث ایجاد انگیزه می‌شود و محرک فرد در ادامه مسیر است. اما اگر خودشناسی در زمینه نیازها به درستی هدایت نشود، برآورده نشدن آن‌ها می‌‌تواند باعث ناامیدی، درگیری و استرس شود.

 

مزایای خودآگاهی موثر

 

مزایای خودآگاهی موثر چیست؟یک خودآگاهی موثر تاثیراتی معجزه گونه در زندگی دارد از جمله آن ها :

  • کمک به مدیریت بهتر

خودآگاهی به افراد یاری می‌رساند تا خلاء موجود در مهارت‌های مدیریتی خود را که موجب پیشرفت مهارت می‌شوند، شناسایی کنند. خودشناسی همچنین به افراد کمک می‌کند تا موقعیت‌هایی پیدا کنند که در آن‌ها بیشترین تاثیر را خواهد داشت. این کار به مدیریت استرس و انگیزه ما و دیگران کمک خواهد کرد.

  • شناختن نقاط قوت و ضعف خود

خودآگاهی به شما کمک می‌کند، از نقاط قوت خود استفاده کرده و با نقاط ضعف خود کنار بیایید. به‌عنوان مثال، اگر شما فردی هستید که در دیدن تصویر کلی پیرامون تصمیمات خود تبحر دارید، اما در تمرکز روی جزئیات مهارت کافی ندارید، ممکن است بخواهید هنگام تصمیم‌گیری‌‌های اصلی با خانواده، همکاران و دوستان خود مشورت کنید، تا جزئیات بیشتری در مورد تصمیم‌گیری‌‌های جدید به شما ارائه دهند. این مشورت‌‌ها به تصمیماتی با کیفیت بالا منجر خواهند شد.

  • توسعه مهارت‌های تصمیم‌گیری

افرادی که از خودآگاهی عاطفی خوبی برخوردارند، تصمیم‌گیرندگان خوبی هستند. در شرایط پیچیده، این افراد مقادیر زیادی از داده‌‌ها را پردازش کرده و بهترین حالت را  انتخاب خواهند کرد. افرادی که از نظر احساسی آگاهی بالاتری دارند، بهتر می‌‌توانند احساسات خود را برای تصمیمات درست مدیریت کنند.

  • پیشرفت شغلی

خودآگاهی باعث می‌شود، تا شما به راحتی بتوانید مشاغلی که با شخصیت‌تان سازگار نیستند را شناسایی کنید. مشاغل سازگارتر با شخصیت، موجب کاهش استرس فرد می‌شوند. البته این بدان معنا نیست که شما هرگز نباید شغلی را مغایر با شخصیت خود انتخاب کنید. با این حال، توجه داشته باشید که برای توسعه مهارت‌‌های آن شغل باید سخت‌کوشی کنید. همچنین می‌‌توانید به مشاغلی فکر کنید، که میزان استرس آن‌ها برای شما کمتر است.

  • ایجاد انگیزه

کنار آمدن با نتایج ضعیف بسیار دشوار است، به خصوص وقتی که عوامل ایجاد آن را پیدا نمی‌کنید. وقتی نمی‌‌دانید برای بهبود عملکرد خود چه رفتاری را باید تغییر دهید، فقط احساس ناتوانی می‌‌کنید. هدف خودآگاهی توانمند‌سازی‌ست. این می‌تواند مشکلات عملکردی را مشخص کند و نشان دهد برای بهبود عملکرد چه کاری می‌توان انجام داد. علاوه بر این، آگاهی از نیازهای روانشناختی می‌ تواند انگیزه شما را  در درک و جستجوی پاداش‌‌هایی که واقعاً آرزو دارید، مانند احساس موفقیت، مسئولیت اضافی، فرصتی برای کمک به دیگران یا یک برنامه کاری انعطاف‌پذیر افزایش دهد.

 

 

مراحل خودآگاهی چیست؟

 

از ابتدای خلقت، بشر همواره در تلاش بوده خود را با دنیا، اتفاق‌ها و هرج و مرج‌ها وفق دهد، این موضوع ارتباط مستقیمی با خودآگاهی و خودشناسی دارد.در واقع سوالی از گذشته تاکنون ذهن بشر را را با خود درگیر کرده است خودآگاهی چیست؟ خودآگاهی، توانایی دیدن خود به روشنی و عینی از طریق تأمل و درون‌بینی‌ست. در حالی که ممکن است دستیابی به عینیت کلی در مورد خود امکان‌پذیر نباشد.

 خودآگاهی دارای درجاتی‌ست و در یک طیف تعریف می‌شود. اگرچه همه تصور بنیادی در مورد خودآگاهی دارند، اما ما دقیقاً نمی‌دانیم که از کجا ناشی می‌شود، زمینه‌‌ساز آن چیست و به نظر می‌رسد که میزان آن در افراد مختلف، متفاوت است. اینجاست که تئوری خودآگاهی وارد می‌شود و پاسخ‌های بالقوه‌ای به سوالاتی مانند این را ارائه می‌دهد.

نظریه خودآگاهی چیست؟

تئوری خودآگاهی مبتنی بر این ایده است که شما افکار خود نیستید، بلکه وجودی هستید که افکارتان را رصد می‌کند. شما متفکر هستید، یعنی جدا از افکارمان می‌توانیم روز خود را پشت سر بگذاریم بدون اینکه به درون خود بنگریم، فقط فکر و احساس داشته و آن طور که می‌خواهیم عمل کنیم؛ با این حال می‌توانیم توجه خود را به درونمان معطوف کنیم. توانایی‌ای که دووال و ویکلوند آن را «ارزیابی» خود نامیدند. هنگامی که ما درگیر ارزیابی خود می‌شویم، می‌توانیم به این بیندیشیم که آیا آن‌گونه که باید و شاید فکر و احساس‌مان عمل کرده یا خیر.

 این امر به عنوان مقایسه با معیارهای صحیح ما شناخته می‌شود. ما این کار را روزانه با استفاده از این استانداردها، به‌عنوان راهی برای قضاوت در مورد درستی افکار و رفتارهایمان انجام می‌دهیم. به عقیده روان‌شناسان و روان‌پزشکان استفاده از این استانداردها یکی از مؤلفه‌های اصلی تمرین خود کنترلی‌ست. زیرا ما ارزیابی و تعیین می‌کنیم که آیا در رسیدن به اهداف خود انتخاب‌های درستی انجام می‌دهیم یا خیر. برای شناخت خود باید مراحل مشخصی را طی کنیم. این مراحل عبارتند از:

1.شناخت روان

اتفاقات مختلفی که در اطراف ما می‌افتد را می‌شود به گونه‌های مختلفی تفسیر کرد. این تفاسیر مختلف می‌تواند روی عملکرد ما تاثیر بگذارد. شاید تا به حال برای شما هم سوال پیش‌ آمده باشد که چرا برخی از انسان‌‌ها مثبت‌اندیش هستند و برخی دیگر منفی‌نگر؟ در پاسخ باید بگوییم که رفتارها از روان ما شکل می‌گیرند. خوشبختانه ما می‌‌توانیم با شناخت از روان خود برخی از ناهنجاری‌‌ها را تا حدود زیادی بهبود دهیم.

2.کنترل افکار

برای خودآگاهی باید بتوانیم افکارمان را کنترل کنیم و به آن جهت دهیم. خیلی از مواقع عصبانیت‌‌ها، غمگین شدن و حس شکست از افکار منفی ما ناشی می‌شوند. برای این که بتوانیم به خودشناسی کامل دست پیدا کنیم باید بتوانیم افکار خود را مدیریت کنیم و سرچشمه پیدایش آن‌ها را بشناسیم.

3.خطاهای شناختی

ذهن انسان‌ توانایی‌‌های بسیاری دارد ولی باز هم در موارد بسیاری، دچار خطاهای شناختی می‌‌شود. خطاهای شناختی نوعی اشتباه در تعریف واقعیات هستند. این خطاها منجر به عدم درک صحیح ما می‌‌شوند که خود منجر به این می‌شود تا موضوعات ساده و کوچک را بحران ‌های بزرگی تصور کنیم. بعضی از خطاها عباراتند از:

  • تفکر همه یا هیچ

  • خطای بایدها

  • خطای تعمیم دادن

  • برچسب‌گذاری بر روی خود یا دیگران

  • حذف رویدادهای بزرگ

  • اعتماد به نفس بیش از حد

  • خطای اثر لنگر

  • تمرکز به آخرین اطلاعات

 

چگونه به خودآگاهی برسیم؟

همانطور که در بالا گفتیم مفهوم کلی خودآگاهی شناخت و درک کاملی از خود است. حالا اگر در شناخت خود دچار ضعف هستیم چگونه می‌توانیم خودمان را به طور کامل بشناسیم؟ برای داشتن خودآگاهی باید خودارزیابی کنید. این امر مستلزم تخصیص زمان است و از آن‌ جا که خودارزیابی زمان‌ بر است، در ابتدا، روزانه ۱۵ دقیقه را به این کار اختصاص دهید. هر روز زمانی را به خود ارزیابی اختصاص دهید. افزایش خودآگاهی و شناخت بیش‌تر خود زمان‌‌بر است.

ممکن است سال‌‌ها طول بکشد، در حالی که از افراد بسیاری در اطرافتان برای جمع‌آوری اطلاعات استفاده می‌‌کنید. ایجاد عادات کاری لازم برای افزایش خودآگاهی و استفاده از تکنیک‌های خودآگاهی می‌‌تواند تأثیر مثبتی بر سایر جنبه‌‌های زندگی شما، به‌ ویژه روابط بین‌ فردی و درون ‌فردی‌‌تان، داشته‌ باشد. در ادامه 5 مزیت خودآگاهی را با ‌هم مرور خواهیم کرد:

1.ابراز همدلی بیشتر با دیگران

ابراز همدلی بیش‌تر با دیگران از مهم‌‌ترین مزایای خودآگاهی‌ست. اگر مهارت همدلی بیش‌تری داشته ‌باشید، می‌‌توانید روابط بهتری را برقرار کنید. همه‌ ما یک نیاز جهانی داریم و آن درک شدن و تایید شدن احساساتمان است. این موضوع هنگامی ‌که غمگین هستیم و نمی‌توانیم به دیدگاه دیگران یا توضیحات منطقی‌‌تر گوش دهیم، تشدید می‌‌شود.

2.بهبود مهارت گوش دادن

گوش دادن فعال مهارتی‌ست که روز به ‌روز کم‌یاب‌تر می‌شود. خبر خوب این است که وقتی شروع به گوش دادن فعال می‌کنید، تأثیرات بسیار مثبتی ایجاد می‌شود. این نشان‌ دهنده‌ اهمیت خودآگاهی‌ست، زیرا به شما امکان می‌دهد که روابط درست و مطمئن برقرار کنید. مهارت گوش دادن از ویژگی‌‌های خودآگاهی و هم‌چنین از مزایای آن است.

3.بهبود مهارت تفکر انتقادی

برای کسب خودآگاهی باید به طور صادقانه درمورد خود و اقداماتتان فکر کنید. باید احساساتتان را تجزیه‌ و تحلیل کنید و از جایگاه بالاتری به خودتان نگاه کنید تا به یک تصویر عینی از خودتان برسید. همه‌ این تمرینات مهارت تفکر انتقادی شما را بهبود می‌بخشند و می‌توانید آن‌‌ها را در بسیاری از زمینه‌ های دیگر زندگی خود نیز اعمال کنید.

4.بهبود روند تصمیم‌گیری

وقتی می‌‌دانید که چگونه باید با دیگران ارتباط برقرار کنید، خود را می‌شناسید، زمانی را به گوش دادن به دیگران اختصاص می‌دهید و مهارت تفکر انتقادی خود را بهبود می‌بخشید، روند تصمیم‌گیری شما نیز بهبود می‌‌یابد. این یکی از بزرگ‌‌ترین مزایای خودآگاهی‌ست. وقتی تصمیمات بهتری بگیرید، زندگی بهتری نیز خواهید داشت.

5.بهبود توانایی‌های رهبری

آیا شخصی وجود دارد که نخواهد رئیسی داشته‌ باشد که تصمیمات درستی می‌گیرد، به کارمندانش گوش می‌دهد، مهارت تفکر انتقادی بسیار خوبی دارد و برای هر مشکلی راه‌‌ حل مناسبی پیدا می‌کند؟ این‌ها همه از مزایای خودآگاهی‌ست که توانایی‌‌های رهبری را نیز تقویت می‌کند. این ویژگی‌‌ها فرد را به رهبری تبدیل می‌کند که همه می‌خواهند از او پیروی کنند و با ایشان کار کنند.

 

تکنیک‌های خودآگاهی چیست؟

1.بی‌طرفانه به خود نگاه کنید

یکی از تکنیک‌های خودآگاهی این است که خودتان را دقیقا همان‌‌طور که هستید ببینید، می‌تواند روندی بسیار دشوار باشد، اما اگر درست تلاش کنید، شناخت خود واقعی‌‌تان به نفع‌تان خواهد بود. وقتی بتوانید خود را به‌ صورت عینی ببینید، خواهید آموخت که خود را بپذیرید و راهی را برای پیشرفت خود پیدا کنید. بنابراین، آسان‌‌ترین راه برای شروع چیست؟

  • برداشت‌‌هایی که از خود و جهان اطرافتان دارید را یادداشت کنید تا بتوانید سطح درک فعلی خود را تعیین کنید. مواردی را که فکر می‌کنید در انجامشان مهارت دارید یا باید آن‌‌ها را بهبود ببخشید، یادداشت کنید. نکته‌ کلیدی مسئله این است که دریابید کدام ویژگی شما باعث می‌شود از لیست حذف شوید، اما فراموش نکنید که هرگز نباید خودتان را با دیگران مقایسه کنید.
  • به چیزهایی که مایه‌ افتخارتان هستند یا هر دستاوردی که در طول زندگی کسب کرده‌ اید، فکر کنید.
  • به دوران کودکی خود و آن‌ چه در آن زمان شما را خوشحال می‌کرد، بی‌اندیشید. چه چیزی تغییر کرده ‌است؟ چه چیزهایی ثابت مانده ‌اند؟ دلیل بروز این تغییرات چیست؟
  • دیگران را تشویق کنید که بگویند چه حسی درباره‌ شما دارند و چگونه فکر می‌کنند.
  • در پایان، به دیدگاه تازه‌ای درمورد خودتان و زندگی‌‌تان دست پیدا خواهید کرد.

2.ژورنال نویسی کنید

می‌توانید در مورد هر چیزی که در ذهن دارید ژورنال بنویسید، حتی اگر موضوع آن از اهدافتان دور باشد. نوشتن افکار روی کاغذ باعث می‌شود ذهنتان سبک‌تر شود و ایده‌ها و افکار جدیدتری داشته باشید. پس از خود ارزیابی، کمی وقت بگذارید و به این فکر کنید که چگونه رهبری هستید و افرادی که زیر نظرتان کار می‌کنند، درباره‌ شما چگونه فکر می‌کنند. به کارهایی که برای کمک به دیگران انجام می‌دهید، فکر کنید. آیا می‌توانید کارهای بیش‌تری را انجام دهید؟ ارزش‌های شما کدام‌اند؟ در حال حاضر، چه چیزی برایتان در اولویت است؟

3.اهداف و اولویت‌های خود را بنویسید

یکی از بهترین روش‌ها برای افزایش خودآگاهی نوشتن اهداف آینده است. برای مثال، وارن بافِت از سرمایه‌گذاران و ثروتمندان معروف آمریکاست که دقت زیادی را صرف برنامه‌ریزی خود می‌کند. برنامه‌های نوشته شده به شما کمک می‌کند تا بتوانید به ارزیابی نتایج آینده بپردازید.

4.به صورت روزانه خودارزیابی کنید

برای داشتن مهارت خودآگاهی باید خودارزیابی کنید. این فعالیت نیازمند زمان است. هر روز از طریق تکنیک‌های خودآگاهی زمانی را به خودارزیابی اختصاص دهید. از آن‌ جا که خود ارزیابی زمان‌بر است، در ابتدا روزانه ۱۵ دقیقه را به این کار اختصاص دهید. هنگامی‌ که از یک ژورنال برای نوشتن استفاده می‌کنید، خودارزیابی بیشتر موثر خواهد بود. بهتر است مکان آرامی را برای فکر کردن پیدا کنید. صادقانه به خودتان به‌عنوان یک شخص و یک رهبر نگاه کنید. تعهد به انجام این کار می‌تواند به پیشرفت شما کمک کند.

5.مدیتیشن

با استفاده از روش مدیتیشن یا ذهن‌آگاهی می‌توانید میزان شناخت از خودتان را بالا ببرید. اکثر روش‌‌های مدیتیشن بیشتر با تنفس و دم و بازدم صورت می‌گیرد، اما برای به‌ کارگیری این روش ضرورتی ندارد که بر اساس قواعد و اصول آن عمل کنید، بلکه می‌توانید با مکث‌های منظم و افزایش تمرکز، از این روش استفاده کنید. با چند ثانیه تمرکز بر نفس کشیدن خود می‌توانید خودآگاهی‌‌تان را نیز افزایش دهید. در طول مدیتیشن می‌ توانید موارد زیر را از خودتان سؤال کنید:

  • چه چیزی را می‌خواهم به دست آورم؟

  • برای مدیتیشن چه کاری را انجام می‌دهم؟

  • چه کاری انجام دهم تا به آرامش برسم؟

  • برای تغییر حالت چه کاری را می‌توانم انجام دهم؟

  • در آزمون‌‌های شخصیت‌شناسی و روان‌شناسی شرکت کنید

با استفاده از این آزمون‌‌ها می‌توانید جنبه‌‌ها و ویژگی‌‌های خودتان را بهتر بشناسید. یکی از این آزمون‌‌ها یا تست‌های شخصیت‌شناسی مشهور و مهم تست (MBTI) است که برای رسیدن به نقطه‌‎ای از ویژگی‌‌های شخصیتی می‌توانید از آن استفاده کنید؛ هم‌‌چنین، می‌توانید از سایر تست‌‌های معتبر، مانند تست شخصیت‌شناسی نئو (NEO PI-R) و تست دیسک (DISC) بهره‌مند شوید.

 یکی از ویژگی‌‌های مشترک این آزمون‌ها این است که در ‌آن‌ پاسخ‌‌های درست یا نادرست وجود ندارد. در واقع، این آزمون‌‌ها برای این‌ طراحی شده‌اند که پاسخ‌دهندگان درجه‌ای از ویژگی‌‌های مربوط به خود را در نظر بگیرند یا ویژگی‌‌هایی را انتخاب کنند که آن‌‌ها را بهتر توصیف می‌‌کنند.پس استفاده از این آزمون ها برای رسیدن به پاسخی برای این که خودآگاهی چیست؟ می تواند بسیار مفید باشد.

عوامل مؤثر در رشد مهارت خودآگاهی

 

1.پذیرش خود

خودمان را با تمام نقاط قوت و ضعف‌مان بپذیریم و دوست داشته‌ باشیم. مسلما عوامل متعددی در چگونگی پذیرفتن خود، به همان شکل که هستیم، نقش دارند، اما یکی از عوامل مؤثر، پذیرفتن اشتباهاتی‌ست که از ما سر می‌زند.

2.پذیرش دیگران

پذیرش دیگران به معنای پذیرش انسان‌هاست به همان شکلی که هستند. با وجود تمام شباهت‌‌ها و تفاوت‌‌های بین‌ فردی، به نظر می‌رسد که دو عامل زیربنایی وجود دارد که تمامی تفاوت‌‌ها از آن‌‌ نشات می‌گیرند، یعنی تفاوت‌‌های ژنتیکی و وارثی، به همراه تفاوت‌‌های محیطی که باعث می‌شوند که نتوانید هیچ دو نفری را شبیه به هم پیدا کنید.

3.قبول مسئولیت‌ها

با قبول مسئولیت‌‌ها، در رشد اعتماد به نفس و رسیدن به خودآگاهی بیشتر، گام بسیار مهمی برداشته‌‌اید. مسئولیت‌پذیری و درگیر شدن با مسائل مربوط به آن باعث می‌شود که به نقاط قوت و نقاط ضعف خود بیشتر پی ببریم. یکی از بزرگ‌‌ترین موانع در این راه ترس از شکست و اشتباه کردن است. ممکن است این پرسش در ذهن همه‌ ما شکل بگیرد که چگونه می‌توان خودآگاهی را پرورش و توسعه داد؟ بدون شک، میزان بالای خودآگاهی هر فرد نشان شخصیت قوی اوست و این توانایی را به وی می‌دهد که با هدف‌گذاری، داشتن اصالت و اعتماد‌سازی، بتواند آن‌ها را هدایت کند.

علاوه بر این، خودآگاهی به افراد شناخت و درک مناسبی از خودشان می‌دهد و باعث می‌شود که با درک بهتر نیازهای دیگران، نقاط ضعف خود را نیز پوشش دهند. روش‌های مختلفی برای بهبود این ویژگی وجود دارد. ما در این مقاله تلاش کردیم بتوانیم روش‌های رسیدن به خودآگاهی را جمع‌آوری کنیم، این موضوع و توانایی برای به ثمر نشستن نیازمند زمان است و با گذر زمان شما حس خواهید کرد که در حال یافتن خود هستید.

سخن پایانی

راه رسیدن به خودآگاهی یک سفر طولانی را در پیش دارد.اگر جواب درستی به این پرسش که خودآگاهی چیست؟ داده باشید می دانید خودآگاه‌ترین افراد به جای رسیدن به یک مقصد خاص، خود را در تلاش برای تسلط می‌بینند. همانطور که در توسعه خودآگاهی خود به جلو می‌روید، از خود بپرسید: “امروز چگونه به سمت بهترین نسخه از خود حرکت خواهید کرد؟

هم ریشه ارجمند خوشحالیم که در این مقاله همراه با ما در جستجوی جوابی برای این چاوش که خودآگاهی چیست؟ همراه بودیم .امیدواریم مسیر روشنی برای جواب به این سوال برایتان ایجاد شده باشد. ما در کلینیک دکتر بیتا حسینی،با روش ها و متدهای به روز در علم روانشناسی و رواندرمانگری در کنار شما خواهیم بود تا بتوانید مهارت خودآگاهی را بهتر از قبل درک کرده باشید. برای اطلاع از نحوه ارتباط و دوره های آموزشی درمانی دکتر بیتا حسینی می‌توانید اقدام به دریافت دوره‌های زیر نمایید. برای اطلاعات بیشتر روی هر دوره کلیک نمایید.

دوره جامع خودآگاهی سی و هشتم 

دوره جامع خودآگاهی سی و هفتم 

آخرین مقالات

3 دیدگاه

به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.

دیدگاهتان را بنویسید

اشتراک گذاری مطلب: